Benczurné Szécsényi Éva    benczurevi@freemail.hu

Almás pite

Hozzávalók:

1,5 kg alma

1 citrom

4 evőkanál kristálycukor cukor

porcukor a kész pite tetejére

1 evőkanál fahéj

liszt

4 tojás (2 tojás fehéréjt a süti tetejére kell majd kenni)

1 sütőpor

2 vaniliás cukor

1 dcl tej

1 mokkáskanál fahéj

csipet só  

fél rum aroma

olaj vagy vaj a tepsi kikenéséhez

zsemlemorzsa a tepsibe a tészta alá, hogy ne ragadjon le.

Elkészítés:

·        Alma. A másfél kg almát megtisztítom, lemosom és lereszelem. Hozzáteszek egy citrom levét, 1 evőkanál cukrot, 1 evőkanál fahéjat. Majd letakarom. 10 perc eltelte után jól kicsavarom.

·        Tészta. 7,5 dcl lisztet, 1 sütőport, 2 vaniliás cukrot, 3 evőkanál kristálycukrot, 1 dcl tejet, 2 egész tojást, 2 tojás fehérjét, 1 mokkáskanál fahéjat csipet sóval és fél rum aromával összegyúrok. (Lehet, hogy kell még bele liszt)! Letakarom és szobahőmérsékleten kb fél órát pihenni hagyom.

·        Sütés. A sütőt minimumon 15-20 percig előmelegítem. A tepsit olajjal vagy vajjal kikenem és szórok rá zsemlemorzsát. A tésztát 1,5 centiméter vastagra nyújtom. Rákenem a tölteléket, és ugyanakkora tésztaréteggel befedem az egészet. Megkenem a tetejét tojás fehérjével. 15-20 perc minimum után közepes lángon készre sütöm.

·        Tálaláskor meghintem porcukorral.

Elkészítési idő kb. 90 perc

 

 

Jó étvágyat!