Benczurné Szécsényi Éva    benczurevi@freemail.hu

Fokhagyma leves

Hozzávalók:

4 duci gerezd fokhagyma

20-30 dkg füstölt sajt (Karaván)

20-30 dkg nem füstölt sajt (Ementáli)

6 db Knorr erőleves kocka, vagy (maradék 3 l húsleves alap)

2 evőkanál olaj

2 púpozott evőkanál liszt

1.5 tubus Univer fokhagymakrém (80 g)

2 doboz Milli főzőtejszín (320 ml)

4-8 szelet szeletelt szendvicskenyér

1 púpozott evőkanál tejföl

só- bár az erőleves kocka magában is elég sós

(esetleg snidling a tálaláshoz)

Elkészítés:

 ·        A 4 duci gerezd fokhagymát apróra vágom, vagy lereszelem.

·        A sajtokat is lereszelem, majd összekeverem. (Az esetleges maradék hűtőbe kerül, jó lesz másra).

·        Amennyiben nincs húsleves maradék, a 6 db Knorr erőleves kockát 3 liter forrásban lévő vízben feloldom.

·        Amíg a víz felforr, 2 evőkanál olajon a lereszelt fokhagymát megfuttatom, majd kevergetés közben a 2 púpozott evőkanál lisztet igen halvány barnásra megpirítom.

·        Az eközben  elkészült levest ráöntöm. Hozzáteszem a másfél tubus fokhagymakrémet, és a 2 doboz Milli főzőtejszínt és jól elkeverem. Ízlés szerint lehet sózni, de az erőleves kocka egyébként is sós! Miközben fődögél, megpirítom a kenyereket, amit apró kockákra fogok vágni. Első "buggyanás" (mármint amit a leves tesz), után belekeverem a púpozott evőkanál tejfölt.

·        Tálalás: tetszés szerinti mennyiségű pirítóssal és reszelt sajttal, esetleg dekorálásként apróra vágott snidliggel, ha van.

 

Elkészítési idő kb 35 perc

 

(A hozzávalók étvágytól függően, 6 - 8 személyre szólnak).

 

Jó étvágyat!