Benczurné Szécsényi Éva benczurevi@freemail.hu |
Lencsfőzelék sonkával |
|
Hozzávalók: 1 kg lencse 3 babérlevél 2 füstölt leveskocka (főtt sonkalé) 1 fej hagyma 4 gerezd fokhagyma 1 evőkanál mustár 1 teáskanál pirospaprika 2 + 1 evőkanál liszt 1 nagy tejföl 1 evőkanál ecet olaj (a főtt sonkalé tetejéről lefagyasztott zsír) 1 evőkanál só
|
|
Elkészítés: 1. Az 1 fej hagymát és a 4 gerezd fokhagymát apróra vágom, és 3 evőkanál olajon (a főtt sonkalé tetejéről lefagyasztott zsíron) megdinsztelem. Belekeverem a 2 evőkanál lisztet, pici pezsgés után tűzről levéve, belekeverem az 1 teáskanál pirospaprikát és az 1 evőkanál mustárt. Elkeverem kis főzővízzel, vagy főtt sonkalével. 2. Eközben a megtisztított, megmosott lencse 3 babérlevéllel, 1 evőkanál sóval épphogy lángon puhulásig fő. Amennyiben nincs sonkalé, beleteszem a 2 füstölt leveskockát is. Ha kész, a./ beleöntöm az rántásba. b./ leöntöm a főzővizet, és a főtt sonkalével kerül a rántásba. 3. Amikor épphogy bugyogni kezd, belekevem a habarást. (1 nagy tejfölben előre elkevert 1 evőkanál liszt). Mielőtt késznek tekintjük, beleteszem az 1 evőkanál ecetet, és jól elkeverem. |
|
A sonka: A füstölt kötözött sonkát bő vízben épphogy forrásban tartom 4 órán keresztül. Ezután hagyom a vízben kihülni. A tetejéről eltávolított zsiradékot lefagyasztom.
Elkészítési idő (leszámítva a lencse főzési idejét) kb. 60 perc Jó étvágyat! |