Benczurné Szécsényi Éva    benczurevi@freemail.hu

Lencsfőzelék sonkával

Hozzávalók:

1 kg lencse

3 babérlevél

2 füstölt leveskocka (főtt sonkalé)

1 fej hagyma

4 gerezd fokhagyma

1 evőkanál mustár

1 teáskanál pirospaprika

2 + 1 evőkanál liszt

1 nagy tejföl

1 evőkanál ecet

olaj (a főtt sonkalé tetejéről lefagyasztott zsír)

1 evőkanál só

Elkészítés:

1.  Az 1 fej hagymát és a 4 gerezd fokhagymát apróra vágom, és 3 evőkanál olajon (a főtt sonkalé tetejéről lefagyasztott zsíron) megdinsztelem. Belekeverem a 2 evőkanál lisztet, pici pezsgés után tűzről levéve, belekeverem az 1 teáskanál pirospaprikát és az 1 evőkanál mustárt. Elkeverem kis főzővízzel, vagy főtt sonkalével.

2. Eközben a megtisztított, megmosott lencse 3 babérlevéllel, 1 evőkanál sóval épphogy lángon puhulásig fő. Amennyiben nincs sonkalé, beleteszem a 2 füstölt leveskockát is. Ha kész,

    a./ beleöntöm az rántásba.

    b./ leöntöm a főzővizet, és a főtt sonkalével kerül a rántásba.

3. Amikor épphogy bugyogni kezd, belekevem a habarást. (1 nagy tejfölben előre elkevert 1 evőkanál liszt). Mielőtt késznek tekintjük, beleteszem az 1 evőkanál ecetet, és jól elkeverem.

 

A sonka:

A füstölt kötözött sonkát bő vízben épphogy forrásban tartom 4 órán keresztül. Ezután hagyom a vízben kihülni. A tetejéről eltávolított zsiradékot lefagyasztom.

 

Elkészítési idő (leszámítva a lencse főzési idejét) kb. 60 perc

Jó étvágyat!