Benczurné Szécsényi Éva    benczurevi@freemail.hu

Palacsinta

Hozzávalók:

1 tojás

csipet só

3 evőkanál olaj

1.3 dl tej

1.7 dl szóda

5 púpozott evőkanál liszt

 

töltelék: sajkodi bodza lekvár, /Ancsának tejföl és kakaópor/,

teáskanál porcukor

/a húsos palacsinta részletezve/

Elkészítés:

·        A hozzávalókat: 1 tojás, csipet só, 3 evőkanál olaj, 1.3 dl tej, 1.7 dl szóda, 5 púpozott evőkanál liszt, turmixgépben 2x30 másodpercig keverem, majd 20 percre beteszem a hűtőbe pihenni.

·        A sütés olajozott serpenyőben, minimum feletti, közepes lángon történik. (kb. 2-.3 perc) után fordítható, magától "felugrik". A másik oldal tetszés szerint (kb. 1 perc).

·        Tálalás: édes palacsinta esetén, porcukorral.

Elkészítési idő kb. 50 perc

(10 db 16 cm átmérőjű palacsinta készíthető).

 

Jó étvágyat!

***************************************************

Húsos palacsinta:  /30 darab/

 

Hozzávalók: 30 dkg párizsit /ledarálva/, 30 dkg sajt /lereszelve/,

1 nagy tejföl, 1 tojás, 1 evőkanál mustár, 1 mokkás kanál bors, csapott teáskanál só.

/vaj, zsemlemorzsa, a tepsi előkészítéséhez/

 

Elkészítés:

·        a párizsit, 3 marék reszelt sajttal, a tojással, 1/3 tejföllel, mustárral, borssal, sóval jól elkeverem, és betöltöm a palacsintába.

·        kivajazott, zsemlemorzsával beszórt tepsibe helyezem, reszelt sajtot szórok rá.

·        közepes lángon, a sajt pirulásáig sütöm.

·        tálalásnál tejfölt teszek rá.