Benczurné Szécsényi Éva    benczurevi@freemail.hu

Húsgolyók

Hozzávalók:

50 dkg tészta

75 dkg darált sertés és borjú vagy marhahús

1 tojás

8 dkg zsemlemorzsa

3 dkg liszt

3 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt

1 fej hagyma

1 gerezd duci fej zúzott fokhagyma

2 evőkanál felaprított friss petrezselyem

½ citrom héja és leve

2 evőkanál oliva olaj

só, bors

A mártáshoz:

1 doboz (40 dkg) paszírozott paradicsom

1 gerezd duci fej zúzott fokhagyma

1,25 dl marhahúsleves

1,25 dl vörösbor

2 evőkanál friss felaprított bazsalikom levél

Elkészítés:

  • Nagy tálban összekeverjük a kétféle darált húst, a zsemlemorzsát, a reszelt parmezán sajtot, a finomra vágott hagymát, a petrezselymet, a felvert tojást, a fokhagymát, a reszelt citromhéjat, és a citrom levét. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a húsmasszát evőkanalanként golyócskává formázzuk. A golyókat a sóval, borssal ízesített lisztbe hempergetjük.
  • Felforrósítjuk az olajat, és aranybarnára sütjük a golyókat. Papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük, a serpenyőben visszamaradt zsiradékot kiöntjük.
  • A mártáshoz ugyanebben a serpenyőben összekeverjük a paradicsompürét, a húslevest, a vörösbort, és a bazsalikommal,  fokhagymával, sóval és borssal ízesítjük, majd felforraljuk.
  • Takarékra vesszük, a húsgolyókat visszatesszük a serpenyőbe, és 10-15 percig főzzük.
  • Amíg a mártás készül, nagy fazék, forrásban lévő, sós vízben éppen puhára főzzük a tésztát. Leszűrjük, a húsgolyókkal és a mártással leöntve tálaljuk.

Elkészítési idő kb. 90 perc

 

Jó étvágyat!