Benczurné Szécsényi Éva    benczurevi@freemail.hu

Villányi vörösboros csirke

Hozzávalók:

1,20 kg csirkecomb és mell, /3 comb, 1 mell/

50 dkg paradicsom,

3 gerezd fokhagyma,

só,

törött bors,

rozmaring,

1 dl vörösbor, (a megvett üveg borból ennyi azért maradjon!)

5 dkg reszelt sajt,

olaj,

1 db vöröshagyma.

/1 pörkölt szaft kocka/

+ köret

 

Elkészítés:

·        A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpároljuk, (1 teáskanál só) hozzátesszük a zúzott fokhagymát és elkeverjük.

·        A csirkehúst megsózzuk, borsozzuk. A combokat kettévágjuk, a csontok mentén mélyen bevágjuk. A mellet is felszeleteljük. Megforgatjuk a párolt hagymán.

·        A paradicsomokat forrásban lévő vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, cikkekre vágjuk, a csirkéhez adjuk. Megsózzuk, megborsozzuk,(1-1 mokkáskanál) megszórjuk őrölt rozmaringgal (vagy 1 ágacska friss rozmaringot teszünk hozzá), ráöntjük a bort és fedő alatt puhára pároljuk. (Esetleg hozzáadjuk a pörkölt szaft kockát).

·        Ha a hús megpuhult, tűzálló tálra rakjuk, levét áttörjük és rászűrjük. Tetejét gazdagon meghintjük reszelt sajttal és sütőben 5-10 percig sütjük.

·        Galuskával, szarvacskatésztával, vagy burgonyagombóccal, nokedlival  tálaljuk.

 

Elkészítési idő kb. 70 perc

Jó étvágyat!