Benczurné Szécsényi Éva    benczurevi@freemail.hu

Zserbó szelet

Hozzávalók:

a tésztához:
50 dkg sima liszt

25 dkg margarin

1 tojás

2 tojás sárgája
1 dl tej
3 evőkanál cukor
2 dkg élesztő

a töltelékhez:
60 dkg darált dió
33 dkg porcukor
1 dl rum

(rum aroma)
1 l sűrű sárgabarcklekvár

 

 

a mázhoz:
40 dkg étcsokoládé
1 dl tej

 

 

 

Elkészítés:

A tésztához felfuttatom az élesztőt a tejjel és a 3evőkanál cukorral. Az lisztet összedolgozom az elmorzsolt margarinnal, az elhabart tojásokkal, egy csipet sóval és az élesztős tejjel. A tésztát (pihentetni nem kell) felosztom 3 egyenlő részre, s az egyes bucikat téglalap alakúra nyújtom (kb.3 mm vastag).


A töltelékhez a diót összekeverem a porcukorral.  Egy tepsibe sütőpapírt teszek, s azon felépítem a zserbót. A hozzávalókat egymásra rétegezem: tészta + baracklekvár +  cukrosdió, rummal meglocsolva + tészta + baracklekvár +   cukrosdió, rummal meglocsolva + tészta. A tésztarétegeket tűvel átszurkálom (így a gőzök majd szabadabban távozhatnak).
200 Celsius fokra előmelegített sütőben megsütöm.


A mázhozedény felett lassan felfőzőm az apróra tördelt csokoládét és a tejet. Addig főzöm, amíg a massza puding állagúra megszilárdul.  Majd a még kenhető (de már kihűlt) mázat egyenletesen elterítem a már szintén kihűlt zserbó tetején.

 

 

Elkészítési idő kb. 60 perc

Jó étvágyat!