Benczurné Szécsényi Éva    benczurevi@freemail.hu

Bableves

Hozzávalók:

1 kg bab *

3 babérlevél

2 füstölt leveskocka (főtt sonkalé)

1 fej hagyma

4 gerezd fokhagyma

3 közepes sárgarépa

1 evőkanál pirospaprika

1 mokkáskanál bors

1 mokkáskanál majoranna

2 evőkanál liszt

1 nagy tejföl

1 evőkanál ecet

olaj (a főtt sonkalé tetejéről lefagyasztott zsír)

1 evőkanál só

2 tojás

Elkészítés:

1.  Az 1 fej hagymát és a 4 gerezd fokhagymát apróra vágom, és 3 evőkanál olajon (a főtt sonkalé tetejéről lefagyasztott zsíron) megdinsztelem. Belekeverem az 1 evőkanál pirospaprikát, 1 mokkáskanál borsot és az

     1 mokkáskanál majorannát. Elkeverem kis főzővízzel, vagy főtt sonkalével.

2. Eközben a megtisztított, bab 3 babérlevéllel, 1 evőkanál sóval épphogy lángon puhulásig fő. Amennyiben nincs sonkalé, beleteszem a 2 füstölt leveskockát is. Mielőtt épphogy kész, beleteszem a sárgarépát is -(kb. 2 cm-es darabokat hoszában félbe, majd negyedbe vágva)- had puhuljon. Ha kész,

    a./ beleöntöm az elkészített a dinsztelt hagymás keverékbe.

    b./ leöntöm a főzővizet, és a főtt sonkalével kerül a dinsztelt hagymás keverékbe.

3. Amikor épphogy bugyogni kezd, belekevem a habarást. (1 nagy tejfölben előre elkevert 1 evőkanál liszt).

4. A 2 tojásból csipet sóval és megfelelő liszttel nokedlit készítek, amit beleszaggatok az épphogy forrában lévő levesbe.

5.  Mielőtt késznek tekintjük, beleteszem az 1 evőkanál ecetet, és jól elkeverem.

 

A sonka:

A füstölt kötözött sonkát bő vízben épphogy forrásban tartom 4 órán keresztül. Ezután hagyom a vízben kihülni. A tetejéről eltávolított zsiradékot lefagyasztom.

 

Elkészítési idő (leszámítva a lencse főzési idejét) kb. 60 perc

Jó étvágyat!

 

bar06_blue.gif

A legutóbbi leves "menyecske" babból készült. Ennek piros színe van, egyébként lehet, hogy más néven is ismert. Egy kicsit tépelődtem rajta, hogy kipróbáljam, de nem bántam meg, sőt! Nagyon jó ízű, azonban kis előkészület szükséges a főzés előtt. Meleg vízbe kell betenni, és hagyni míg a víz kihül. Ezalatt az idő alatt elveszti a szinét, és puhul egy picit. Ezután a vizet leöntöm, és kezdődhet a főzés a fent leírtak szerint.

vissza

bar06_blue.gif